Kuchnia turecka
Dwadzieścia milionów mieszkaniców, różne kultury, religie i tradycje. Roztarty pomiędzy Europą i Azją, Stambuł przyciąga turystów tajemniczą atmosferą Orientu. Zapach pieczonych kasztanów, gorąca lokma i krwiście czerwony sok z granatów sprawiają, że miasto nad Bosforem smakuje jak żadne inne.
Tradycyjne tureckie śniadanie
Śniadanie na które każdy turysta powinien się wybrać! Pięknie zastawiony stół kolorowymi daniami : chleb, ugotowane na twardo jajko, oliwki, różne rodzaje białego sera, frytki ,pomidory, ogórek, pietruszka czy koperkek. Borek czyli zapiekane cienkie ciasto z farszem z sera lub mięsa, pogaca czyli tradycyjne tureckie bułeczki również mogą być z różnego rodzaju farszem i oczywiście Smit - obwarzanka z sezamem. Oczywiście wszystko jest podawane z czarną herbata.Królestwo Kebaba
Kebaby, każdemu z nas zapewne kojarzą się one z bułka z mięsem i surówkami ale nie tym razem. Tureckie kebaby to nic innego jak wiele odmian przyrządzania mięsa z różnych części Turcji. Na zachodzie kraju jest znany jako Doner czyli mieso przyrządzone na pionowo obracających się rożnie zawinięte w pite często podawany z sosem pomidorowym. Warto również zamówić Kofte czyli mieso mielone z grila czy Sis kebab, marynowane kawałki kurczaka lub jagnięciny przyrządzone na ruszcie. Na wschodzę Turcji podawana jest Adana Kebab, jeżeli ktoś lubi pikatnę mieso to te danie jest właśnie dla niego.
Balik Ekmek
Grlilowane ryby - po turecku Balik Ekmek czyli kanapką z grillowaną makrelą. Można ich skosztować tuż po zejściu z mostu Galata, gdzie pływają kolorowe stateczki zwane w Stambule pływającymi resturacjami. Stambuł jest nadmorskim miastem, dlatego ryby w restauracjach królują. Na przystawkę proponujemy smażone w głębokim tłuszczu kalmary, Hamsi czyli smażone sardele, Midye tava- smażone małże. Przy jedzeniu ryb warto zamówić butelkę Raki- napój alkoholowy z anyżu.
Mamy coś również dla wielbicieli dań bezmięsnych!
Dla osób, które nie przepadają za miesem polecamy skosztować: Meze: Humus, patlicansa latasi czyli sałatka z bakłażana, Fasulye czyli bób, dolma czyli liście winorośli, kwiarów cukinii lub liście kapusty nadziewany ryżem w róznych smakach. W restauracjach również podawana jest zupa z soczewicy - Mercimek.Czas na cay i coś słodkiego
Narodowym napojem Turków jest oczywiście herbata - Cay, podawana w małych szklankach z dużo ilością cukru. Dla miłośników czarnej kawy warto sobie zamówić Kahve. Uliczni sklepikarze oferują również świeżo wyciskany sok z pomarańczy czy z granatów.
Coś na słodko! Turecka społeczność nie ukrywa swojej miłości do słodyczy, dlatego na każdym kroku możemy spotać cukiernie wyłącznie z deserami.
Na pierwszy ogień idzie oczywiście Baklava czyli nasączony miodem ciasto filo przekładane mielonymi orzechami laskowymi lub pistacjami, pychota! Sutlac- pudding ryżowy, Keskul - pudding migdałowy. Odwiedzając Wielki Bazar warto kupić Lokum słynny na całym świecie za sprawą Sułatanki Hyrrem, która go uwielbiała. Zrobiony z wody, cukr, skrobi i wody różanej.
Zostaw Komentarz
Najnowsze
250 €